Maskin käyttösuositus

Kasvomaskia on hyvä käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja joissa tartuntariski saattaa olla suuri. Tartuntariski on suurempi sisätiloissa kuin ulkona, myös autoissa. Tartuntariskiin vaikuttaa myös tilanteessa vietetty aika ja tilassa oleskelevien henkilöiden määrä sekä heidän rokotussuojansa.

On hyvä huomata, että osa COVID-19 -tartunnan saaneista ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, eivätkä he tästä syystä ole tietoisia tartunnastaan.

Ihmiset, joilla ei ole rokotusten tai sairastetun taudin tuomaa suojaa, ovat alttiita tartunnalle ja heidän riskinsä tartunnan tai vakavan tautimuodon saamiselle on moninkertainen rokotettuihin verrattuna. He tartuttavat todennäköisesti herkemmin ja pidemmän aikaa kuin rokotetut, myös oireettomina.

Maskin käyttö suojaa muita, erityisesti rokottamattomia. Lisäksi se antaa maskityypistä riippuen jonkin verran suojaa myös kantajalleen.

Koska väestössä on yhä rokottamattomia, maskin käyttö vähentää paitsi heidän henkilökohtaista riskiään sairastua, myös epidemian leviämisen riskiä.

Koulutoimesta on oltu yhteydessä koulukyydeistä vastaaviin henkilöihin ja heidän sekä koulutoimen ohjeistuksen mukaisesti kuljettajien tulee käyttää maskia kaikilla koulukyydeillä.

Kopille on tänään keskiviikkona toimitettu lisää maskeja. Joten käytetään maskeja jokaisessa asiakaskohtaamistilanteessa sekä tarjotaan ilmaista maskia asiakkaalle, jos hänellä ei itsellään sellaista ole.